De audiovisuele sector is een sector met veel kleine ondernemingen en een groot aantal tijdelijke werknemers die veelvuldig van werk- en opdrachtgever wisselen. Hierdoor kan niet iedereen terugvallen op een Vertrouwenspersoon. Om aan deze noodzaak van de sector te beantwoorden lanceert mediarte vanaf november 2024 de Poule van Sectorale Vertrouwenspersonen.
Wat doet een vertrouwenspersoon voor jou?
Een vertrouwenspersoon werkt mee aan het voorkomen en aanpakken van psychosociale risico’s op het werk, zoals het risico op stress of burn-out, conflicten, pesterijen, geweld en ook ongewenst seksueel gedrag. Een vertrouwenspersoon biedt niet alleen een luisterend oor, maar geeft ook onderbouwd advies na een vertrouwelijk gesprek. Indien gewenst kan de vertrouwenspersoon ook bemiddelen in conflictsituaties of bekijken welke acties er ondernomen kunnen worden. Ook al ligt de uiteindelijke keuze altijd bij de medewerker.
Hoe werkt de poule van sectorale vertrouwenspersonen?
Werkgevers uit Paritair Comité 227 kunnen zich aansluiten door het betalen van een jaarlijkse bijdrage van €100. De poule bestaat uit gecertificeerde vertrouwenspersonen met ervaring in de mediasector. Medewerkers van aangesloten bedrijven kunnen via deze pagina contact opnemen met een vertrouwenspersoon naar keuze uit de poule. Dit garandeert anonimiteit en veiligheid.
Waarom dit initiatief?
De poule is een cruciaal onderdeel van het bredere Actieplan tegen grensoverschrijdend gedrag 2024-2025, dat gericht is op het aanpakken van grensoverschrijdend gedrag in de sector. Dit actieplan benadrukt het belang van een veilige werkcultuur, waarin medewerkers zich gehoord en gesteund voelen.
Aansluiten als werkgever?
Een melding doen
Als je last hebt (gehad) van grensoverschrijdend gedrag en je wil daar met iemand over praten, dan kan je contact opnemen met één van de vertrouwenspersonen uit de poule. Je kan zelf kiezen met welke vertrouwenspersoon je in gesprek wenst te gaan. Binnen twee werkdagen neemt deze vertrouwenspersoon contact met je op.