In the picture - 3D Artist

mediartist 3D artist

Van jongs af aan was tekenen één van haar passies die zich verder ontwikkelde op Sint-Lucas, kunsthumaniora in Brussel. Maar dat was nog maar het begin voor Huei Li Yap. Tijdens een van haar trips naar New York besloot ze om er een Summer Course animatiefilm te volgen aan de ‘School of Visual Arts’.

Huei Li: "Deze ervaring leerde me hands-on hoe klassieke animatie wordt opgebouwd en hielp me om met ondersteuning mijn eerste animatie te maken. Overtuigd dat ik in deze richting verder wilde, besloot ik om de opleiding Animatiefilm aan de Luca School of Arts in Brussel te volgen. Daar heb ik me verdiept in animatietechnieken zoals cut-out en stop motion. Na het behalen van mijn masterdiploma volgde ik een overkoepelende opleiding in 3D aan Syntra in Antwerpen-Berchem. Mijn eerste echte job was bij Studio Souza als lighter en compositer voor een Deense animatie langspeelfilm, ‘The Street Party’. Na het afronden van dit project, ben ik gestart als 3D artist bij Fabrique Fantastique. Dat is een animatiestudio, actief in zowel 2D als 3D projecten. BInnen deze studio krijg ik de kans om me verder te ontwikkelen als artiest en me te verdiepen in de verschillende aspecten van 3D."

mediartist
© Fabrique Fantastique

Ik had nood aan begeleiding die gericht was op de audiovisuele sector.

Huei Li Yap

Wanneer had je behoefte aan steun in je loopbaan en waarom?  

Huei Li: "Nadat mijn project bij Studio Souza was afgerond, schreef ik me in als werkzoekende bij Actiris. Bij Actiris kwam ik al snel tot de conclusie dat de klassieke kanalen nog niet zijn aangepast aan relatief nieuwe functies, zoals 3D-artist. Tijdens de begeleiding werd duidelijk t dat ze iemand met mijn profiel niet zo vaak over de vloer krijgen en daarom ook geen gerichte hulp konden bieden. Ik had meer nood aan begeleiding die gericht was op de audiovisuele sector en zo kwam ik terecht bij mediarte. Eerst voor begeleiding via het mediartist-project en aanvullend volgde ik ook een mediastage."

Hoe heeft het mediartist-programma jou geholpen? 

Huei Li: "De workshop ‘Setting the Stage’ binnen het mediartist- traject heeft me gedwongen om stil te staan bij mijn sterktes en zwaktes zijn en mij af te vragen in wat voor werkomgeving ik graag zou willen werken. Ik werd me bewuster van wat mijn volgende stap kon zijn in de zoektocht naar een passende job."

mediartist is het begeleidingstraject voor Brusselse werkzoekenden die in de audiovisuele, film en digitale sector aan de slag willen.  

Je hebt ook een mediastage gevolgd. Hoe belangrijk is een stage op de werkvloer na je opleidingstraject?

Huei Li: "Ik ben ervan overtuigd dat het dé manier is om te beginnen in de sector en dat het een goede overbrugging is tussen school en werk. Bij de meeste animatiefilm-opleidingen is het opleidingstraject relatief algemeen waardoor je na je studie niet meteen inzetbaar bent. Daarom is een stage de perfecte manier om alsnog een kans te krijgen binnen een bureau en om relevante werkervaring op te bouwen. Tijdens je stage leer je in teamverband te werken, connecties te maken en iemand anders’ visie en stijl uit te werken. Het is eveneens een win-win voor beide partijen. Studio’s willen vaak geen risico lopen om iemand aan te nemen die nog niet zoveel ervaring heeft. Door de  specifieke noden van een project heb je soms zeer specifieke vaardigheden en competenties nodig. Die kan je verwerven via een bijkomende opleiding, zelfstudie of door reeds eerder opgedane werkervaring, maar als starter is een stage dé manier om te bewijzen dat je een bijdrage kunt leveren aan de productie en te laten zien dat je snel nieuwe software kan aanleren."

Het project mediastages is bestemd voor -26-jarigen die werkloos en niet-uitkerings- gerechtigd zijn en die ervaring willen opdoen in de professionele, audiovisuele sector.

mediartist
© Fabrique Fantastique

Wat waren de belangrijkste moeilijkheden waarmee je als werkzoekende in de audiovisuele sector werd geconfronteerd?

Huei Li: "De vraag naar jobs binnen de audiovisuele sector is groter dan het aanbod. Door het grote aanbod aan talent is de concurrentie hoog. Het is niet zo evident om opgemerkt te worden en daarom is het van groot belang dat je een sterke portfolio of een demo-reel kunt presenteren. Connecties zijn belangrijk, als starter is dat niet altijd eenvoudig. Toch helpt het om aan mensen die je kent te vragen of ze misschien iemand zoeken voor een  project. Verder werken studio’s projectgericht en hebben ze soms tijdelijk meer of minder mensen nodig."

Heb je nog een gouden tip die je graag wil delen?

Huei Li: "Doorzettingsvermogen hebben, open staan om nieuwe zaken te leren, gemotiveerd en flexibel zijn. Dit zijn belangrijke elementen van een sterke werkethiek. Verder kan ik enkel aanmoedigen om vooral als starter zoveel mogelijk werkervaring op te doen, eventueel door meerdere stages te lopen. Alle ervaring die je opbouwt is meegenomen en een mooie aanvulling op je portfolio."

"Volg bedrijven die je interesseren via LinkedIn of andere sociale media, zoals Facebook. Dan ben je meteen op de hoogte over huidige projecten waarvoor ze nog mensen zoeken. Bijvoorbeeld op de facebookgroep ‘Belgians in Animation/ games and VFX’ wordt er soms een bericht gepost als ze op zoek zijn naar potentiële kandidaten voor hun projecten. Verder zou ik niet enkel op vacatures reageren maar zeker ook spontaan solliciteren. Er bestaan ook verschillende contactmomenten, zoals de ‘Industry Day’ op het filmfestival Anima, waar je via een speeddate individuele gesprekken kunt houden met bedrijven uit de sector."

Meer info op mediartist

Wil je deelnemen aan het mediartist project? Je hoeft enkel nog het inschrijvingsformulier te vervolledigen.


Ook interessant voor jou