SOS Afgestudeerd: Alle stappen op een rijtje

sos afgestudeerd

Chaos in je hoofd, want je bent net afgestudeerd? Niet nodig, de wereld ligt aan je voeten. Je moet alleen nog enkele officiële zaken in orde brengen. Ga met deze tips aan de slag en ontdek wat mediarte voor jou kan betekenen.  

Administratie als eerste stap 

Kom meteen te weten wat je allemaal moet regelen.

Schrijf je in als werkzoekende

Heb je al een job? Great! Sla dit puntje gerust over. 

Ben je momenteel werkloos? Schrijf je dan in als werkzoekende bij de VDAB. Voor Brussel is dat Actiris. Dan start meteen je wachttijd* van een jaar. Heb je een jaar na inschrijving nog geen werk gevonden? Dan heb je recht op een uitkering.

De wachttijd of beroepsinschakelingstijd

  • Duur – Je wachttijd start de dag na je inschrijving en duurt een jaar.
  • Verwachtingen – Tijdens deze tijd wordt verwacht dat je actief op zoek gaat naar werk of dat je deelneemt aan bijvoorbeeld stages. 
  • Uitzonderingen – Wil je tijdens je wachttijd vrijwilligerswerk doen, een opleiding volgen of op vakantie gaan? Check dan eerst wat je exact moet doen. 
  • Uitkering – Na je wachttijd heb je mogelijk recht op een inschakelingsuitkering. Dat hangt af van je leeftijd en enkele andere criteria. 

Meer info? Je vindt alle info op de website van VDAB en Actiris.

Sluit je aan bij een ziekenfonds

Begin je met werken? Ben je ouder dan 25 jaar? Of ben je langer dan een jaar werkzoekende? Schrijf je dan in bij een ziekenfonds. In België is dat gelukkig verplicht. Je rekeningen bij de dokter, het ziekenhuis of de apotheker zouden anders wel eens hoog kunnen oplopen.

Verwittig het kinderbijslagfonds

Tijdens je studies hebben je ouders recht op het Groeipakket. Dat valt weg nu je niet meer studeert. Jij of je ouders verwittigen het fonds best meteen van zodra je een job hebt. Zo moeten je ouders het geld dat ze te veel ontvingen niet teruggeven.

Vraag jeugdvakantie aan

In je eerste werkjaar heb je geen recht op betaalde vakantiedagen. Maar niet getreurd! Dien je een aanvraag in voor jeugdvakantiedagen? Dan krijg je tijdens dat verlof een uitkering: 65 procent van je brutoloon. 

Hoe vraag je die uitkering aan?

  • Neem contact op met je RVA-kantoor, vakbond of de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkering.
  • Vraag het formulier ‘C 103’ aan.
  • Dien na afloop van elke vakantieperiode het ingevulde formulier in bij een van de instanties hierboven. 

Hoe helpt mediarte jou?

Ben je net afgestudeerd, jonger dan 26 en wil je in de audiovisuele of digitale sector werken? Schrijf je dan in voor een mediastage. En doe alvast waardevolle ervaring op.

We zetten voor jou enkele practicals en must-do’s op een rijtje.

  • Je bent officieel ingeschreven als werkzoekende bij je lokale dienst voor arbeidsbemiddeling (VDAB, Actiris of FOREM) en ontvangt nog geen uitkeringen.
  • De beschikbare stageplaatsen ontdek je via het jobplatform van mediarte.
  • Inschrijven is verplicht en gebeurt volledig online.
  • Als stagiair loop je een of meerdere stages voor een totale periode van maximum twaalf weken. En telkens een minimum van vier weken per stage.
  • Vul online de Competentiescan in voor je aan je stage begint. Zo kom je te weten waar je sterktes en werkpunten liggen.

Meer dan 60% van de mediastagiairs vindt na hun stage een job in de sector.

  • Tijdens je stage is een medewerker van mediarte je stagecoördinator.
  • Je stagecoördinator heeft tijdens je stage drie contactmomenten met jou en je werkplek, zijnde een opstartoverleg, een tussentijdse evaluatie en een eindevaluatie.
  • Gedurende je stage houden jij en je stagementor een stagedraaiboek bij. De stagementor is de persoon in de onderneming aangesteld om je zo goed mogelijk te omkaderen gedurende de stageperiode. In het stagedraaiboek staan bijvoorbeeld je stagedoelstellingen en takenpakket. Jij en je mentor monitoren het draaiboek voortdurend. Het is het centrale document tijdens je mediastage.
  • Op het einde van je stage doet dit stagedraaiboek eveneens dienst als stagerapport.

Ook interessant voor jou