LUCA School of Arts is een creatieve hub voor bijna 5.000 mensen: meer dan 4.000 studenten en 800 collega’s. Aan hen biedt LUCA een onderwijs- en onderzoeksomgeving om hun creatief talent verder te ontplooien. Dat doen we via opleidingen hoger onderwijs in het brede domein van de kunsten, en via artistiek onderzoek, ingebed binnen een geassocieerde Faculteit Kunsten aan KU Leuven. LUCA heeft campussen in vier steden: Gent, Brussel, Leuven en Genk. In onderstaand overzicht verzamelen we alle opleidingen film en audiovisuele kunsten die LUCA aanbiedt.
Infomomenten
LUCA School of Arts biedt opleidingen in de audiovisuele en filmsector aan in hun campussen in Gent, Brussel en Genk. Er worden op deze locaties de komende maanden verschillende infomomenten en opencampusdagen georganiseerd.
Een overzicht van alle data is te vinden op de website van LUCA.
Opleidingen Campus Brussel / Narafi
Professionele bachelor Film, TV en video
De professionele bachelor Film, TV en video is voor creatieve all-rounders. Je proeft gedurende drie jaar van alle facetten van het filmvak. Je maakt eigentijdse kortfilms en eigenzinnige reportages. Al doende leer je alles over camera, klank, licht, productie, montage, scenario en regie. Door de praktische en brede vorming ben je zeer gewild in de sector.
De opleiding Film, TV en video is een professionele bachelor waarvoor uitzonderlijk een toelatingsproef vereist is om zich te kunnen inschrijven.
De artistieke toelatingsproef bestaat uit twee onderdelen. Details over de proef vind je hier.
- Deel 1: Bij inschrijving selecteer je een periode (april, juli of september). Je ontvangt na je registratie per mail een link naar de online toelatingsproef en doorloopt de verschillende onderdelen vóór de data hieronder opgelijst.
- Deel 2: Daarna ontvang je een uitnodiging voor een gesprek met de docenten.
Deadline online gedeelte indienen: woe 20 maart 2024 11u
Proef op campus: woe-do 27-28 maart 2024
Deadline online gedeelte indienen: ma 24 juni 2024 11u
Proef op campus: woe-do 3-4 juli 2024
Deadline online gedeelte indienen: vrij 30 augustus 2024 11u
Proef op campus: woe-do 4-5 september 202
Opleidingen Campus Brussel / Sint-Lukas
Academische bachelor en master Animatie
Binnen de opleiding Animatie ontwikkel je een ruime waaier aan artistieke, narratieve en technische vaardigheden en word je ondergedompeld in de fascinerende wereld van de animatie. Zo leer je ontdekken wat jouw individuele kijk op animatie wordt.
Academische bachelor en master Film
In de opleiding Audiovisuele Kunsten van campus Sint-Lukas Brussel leer je eigen films realiseren. Je verkent het brede spectrum van de audiovisuele kunsten en ontwikkelt daarbij de nodige vaardigheden. Je kiest niet voor een bepaald genre of een vooropgestelde stijl. Je eigen stem en verbeelding zijn cruciaal. Het is jouw signatuur die je audiovisuele creatie tot de jouwe maakt
De artistieke toelatingsproef van Animatie en Film bestaat uit een online gedeelte en een proef op de campus. In het online gedeelte stel je een portfolio samen die een jury beoordeelt en bespreekt tijdens de proef op de campus (indien er bijkomende vragen zijn). Bij inschrijving selecteer je een periode (april, juli of september). Je ontvangt na je registratie per mail een link naar de online toelatingsproef en doorloopt de verschillende onderdelen vóór de data hieronder opgelijst. Details over de toelatingsproef vind je via deze link voor Animatie en deze link voor Film.
Deadline online gedeelte indienen: woe 20 maart 2024 11u
Proef op campus: za 29 april 2024
Deadline online gedeelte indienen: ma 24 juni 2024 11u
Proef op campus: ma 1 juli 2024
Deadline online gedeelte indienen: vrij 30 augustus 2024 11u
Proef op campus: ma 9 september 2024
Opleidingen Campus Genk / C-mine
Academische bachelor en master Animatiefilm
Animatiefilm biedt je artistieke en technologische handvaten waarmee je aan de slag kunt in de innovatieve en creatieve industrie in een internationaal kader. In de animatiefilmopleiding van campus C-mine verken je alle mogelijkheden om je creatief uit te drukken met diverse animatiefilmtechnieken en genres. Animatiefilm C-mine Genk biedt een onderzoeksgerichte artistieke opleiding waarin de student in aanraking komt met alle facetten en functies eigen aan het brede gamma van animatiefilm. Animatiefilm C-mine Genk koppelt specifieke animatiefilmtechnieken (2D, 3D, stopmotion, installatie, experimenteel) aan inhoudelijke en artistieke vaardigheden. Door het implementeren van het animatiefilmproductieproces en de verplichte stage, zullen de studenten niet enkel artistiek maar ook marktgericht opgeleid worden.
Academisch bachelor en master Televisie - Film
In onze filmopleiding leren we je de context verkennen voor je technisch, vormelijk en inhoudelijk aan de slag gaat. Je bakent de doelgroep en de doelstelling af, omschrijft de boodschap of je vertrekt van een gevoel of van een concrete toepassing. Zo word je de relevante storyteller waarnaar de arbeidsmarkt vandaag naar op zoek is.
We leiden je op tot een organisatorische projectmanager die alle aspecten van het productieproces kent en zich daarnaast eventueel specialiseert in één specifiek segment. Daarom reiken we je alle aspecten van het audiovisueel spectrum aan waaruit jij dan zelf je keuze kan maken. Gaande van de realisatie van nieuwe fictie-, docu-, reality- of andere series tot het maken van reclamespots, videoclips of kort-en langsspeelfims. We bereiden je intensief en breed voor op een professionele loopbaan die je straks naar eigen zin en voorkeur kan invullen.
Academische bachelor Game Design
Ben je geboeid door de wereld van games, technologie en nieuwe media? Droom jij ervan om vernieuwende spelconcepten te ontwikkelen? Dan is Game Design op campus C-mine Genk helemaal iets voor jou. In de afstudeerrichting Game Design maak je kennis met de conceptuele, visuele en technologische uitwerking van games.
De artistieke toelatingsproef van Animatie en Film bestaat uit een online gedeelte en een proef op de campus. In het online gedeelte stel je een portfolio samen die een jury beoordeelt. De jury neemt enkel interviews af in geval van twijfel. Bij inschrijving selecteer je een periode (april, juli of september). Je ontvangt na je registratie per mail een link naar de online toelatingsproef en doorloopt de verschillende onderdelen vóór de data hieronder opgelijst. Details over de toelatingsproef vind je via deze link voor Animatie, via deze link voor Televisie - Film en via deze link voor Game Design.
Deadline online gedeelte indienen: woe 20 maart 2024 11u
Proef op campus: woe 27 maart 2024
Deadline online gedeelte indienen: ma 24 juni 2024 11u
Proef op campus: ma 1 juli 2024
Deadline online gedeelte indienen: vrij 30 augustus 2024 11u
Proef op campus: vrij 6 september 2024
Opleidingen Campus Gent / Sint-Lucas
Professionele bachelor Visual Design - keuzetraject Studio Digitaal
Word jij the next generation creative professional? Heb je een oog én hart voor een krachtig en geweldig ontwerp, zowel online als offline? Dan is Visual Design iets voor jou. In deze opleiding leer je projectmatig werken. Je zoekt naar originele oplossingen via hedendaagse uitdagingen. Na 3 jaar ben je een professional die kan communiceren via een sterke en originele vormgeving.
Digitale Vormgeving (graduaat)
Tijdens het Graduaat Digitale Vormgeving leer je digitale producten zoals apps en websites vormgeven en ontwerpen, maar ook on- en offline communicatie vormgeven. Je combineert creatief talent met een gezonde interesse in digitale technologie. Je leert ook hoe digital agencies werken en wat jouw rol hierbinnen zal zijn. Na deze opleiding kan je aan de slag als Digital Designer, Digital Product Designer, UI Designer, UX Designer, Web Designer, Graphic Designer, Coder of CMS Themer.
Het graduaat is een unieke samenwerking tussen Arteveldehogeschool en LUCA School of Arts.
De opleiding Visual Design is een professionele bachelor waarvoor uitzonderlijk een toelatingsproef vereist is om zich te kunnen inschrijven.
De artistieke toelatingsproef bestaat uit verschillende onderdelen. Je voltooit deze opdrachten vóór de aangegeven deadline (hieronder opgelijst). Afhankelijk van de periode waarvoor je hebt geregistreerd zal de datum daarvan verschillen. Alle details over de toelatingsproef vind je hier.
Deadline online gedeelte indienen: woe 20 maart 2024 11u
Proef op campus: za 20 april 2024
Deadline online gedeelte indienen: ma 24 juni 2024 11u
Proef op campus: di 2 juli 2024
Deadline online gedeelte indienen: vrij 30 augustus 2024 11u
Proef op campus: ma 9 september 2024
Internationale masteropleidingen Film
Master in Documentary Film Making
De Master Documentary Film Directing, aka Doc Nomads, is een internationale tweejarige masteropleiding in documentaire film. Studenten uit de hele wereld komen bijeen en studeren achtereenvolgens in Lissabon, Budapest en Brussel. DocNomads was de eerste filmopleiding die ondersteund werd door Erasmus Mundus. Studenten kunnen reis- en verblijfsbeurzen aanvragen.
Master Filmmemory (Master of Arts in European Film Heritage, History and Cultures)
FilmMemory is a new Erasmus Mundus Joint Master (EMJM) that deals with audio-visual heritage and with the preservation, restoration, recirculation, and utilisation of that heritage in the context of current and evolving screen cultures.
The programme partly focuses on working with film stock archives, but also emphasises other contemporary challenges, including the role of digital media, tools, and associated skills, addressing emerging possibilities regarding the scope and dissemination of film heritage material.
RE:ANIMA (Master in Animation Film)
RE: ANIMA is een internationale, tweejarige masteropleiding in animatiefilm. De opleiding is een samenwerking tussen LUCA campus C-mine Genk (België), Aalto University (Finland) en Lusófona University (Portugal). RE: ANIMA verkent alle gebieden van animatie, van fictieverhalen tot documentair en experimenteel gebruik van animatie in uitgebreide velden.