Soms ben je niet louter toe aan wat meer (of minder) afwisseling op je werk, maar aan een heuse carrièreswitch. Alleen, is dat wel zo makkelijk als je binnen dezelfde sector aan de slag wil blijven? Niet iedere werkgever is bereid om de nodige bij- of omscholing te voorzien en als zelfstandige kunnen de tijd en het geld daarvoor ontbreken. En zelfs als je de mogelijkheid krijgt om een andere richting uit te slaan, is de kans groot dat je je die nieuwe functie ‘on the job’ en zonder bijster veel begeleiding eigen moet maken.
Wanneer het tijd wordt om een switch te maken is het vooral belangrijk om je af te vragen wat je werkelijk wil. Vaak kunnen mensen maar vaag verwoorden wat ze precies zouden willen doen en op die manier is het natuurlijk moeilijk om er ook naartoe te werken. Het is dus niet genoeg om te weten dat je het helemaal gehad hebt met je huidige functie.
De redenen voor verandering en de bijkomende keuzestress kunnen uiteenlopend zijn:
- Er zijn precies te veel keuzemogelijkheden
- Je huidige werk strookt niet (meer) met je oorspronkelijk idee van de functie die je voor ogen had
- Je voelt je niet vrij om keuzes te maken omdat je te veel verantwoordelijkheden hebt
- Uit loyaliteit naar je organisatie zie je op tegen verandering
- Je hebt het gevoel dat je werk niet nuttig (meer) is
- Je hebt behoefte aan nieuwe en andere dingen
- Je bent niet in staat om dezelfde functie nog jaren uit te voeren omdat deze fysiek te belastend is en je wil op zoek naar een alternatief
Naast de nood aan verandering kunnen er ook andere redenen zijn waardoor je genoodzaakt bent van richting te veranderen.
Als je niet oppast, kunnen twijfels over je werk al snel omslaan in twijfels over jezelf en daarom is het van tel dat je allereerst onderzoekt wat je echt zou willen doen. Om de juiste keuzes te maken, komt het er op neer te doen waar jij goed in bent. Wat drijft jou? Wat kan je (goed)? Wat past bij jou? Welke waarden heb je waardoor je werk zin aan je leven zou kunnen geven? Waar ben je bang voor?
Makkelijk is het niet, maar met enige moeite kun je een antwoord vinden op deze pertinente vragen om je te helpen de juiste keuze te maken. Wellicht ontdek je mogelijkheden waar je eerder nog nooit aan had durven denken.
Wanneer je plannen meer vorm hebben gekregen, is het tijd voor actie. Maak die keuze, breng de factoren in kaart waarmee je rekening zal moeten houden en zet stappen. Praat met je werkgever als je denkt dat deze daarvoor open staat en bekijk samen de mogelijkheden. Misschien ziet hij of zij wel iets in je plannen en is er een mogelijkheid tot om- of bijscholing via je huidige werk. Moest dat niet het geval zijn, bekijk nauwkeurig wat je andere opties zijn.
Demotie of remotie?
Naast de nood aan verandering kunnen er ook andere redenen zijn waardoor je genoodzaakt bent van richting te veranderen. In het boek ‘Remotie. Een stap terug is een stap vooruit’ doorbraken Tanja Verheyen (VUB) en Bob Vermeir (VRT) het taboe op de zogenaamde ‘demotie’ (het omgekeerde van een promotie). Remotie toont aan dat een stap terug in je carrière niet noodzakelijk een reden is om je te schamen. Sterker, je kunt die stap succesvol zetten zodat het geen stap achteruit maar vooruit wordt. Het is maar hoe je het zelf ervaart want bijvoorbeeld meer tijd hebben voor je gezin kun je ook als een vooruitgang zien.
Jobrotatie betekent dat werknemers in een doorschuifsysteem regelmatig van plek wisselen omdat jarenlang hetzelfde doen demotiverend kan werken.
Changez!
In het geval van jobrotatie vervullen medewerkers in dezelfde organisatie verschillende functies of takenpakketten voor meer efficiëntie, de kwaliteit van het werk of in het kader van levenslang leren en verticale en horizontale promotie. Jobrotatie betekent dat werknemers in een doorschuifsysteem regelmatig van plek wisselen omdat jarenlang hetzelfde doen demotiverend kan werken. Het zorgt voor de nodige verandering maar daarnaast ook voor een voortdurende groei van kennis en mogelijkheden. Medewerkers worden breder inzetbaar en de organisatie minder afhankelijk van één bepaalde persoon in één bepaalde functie.
De 4 V’s van duoleren
Wanneer je de mogelijkheid krijgt om samen met een collega een opleiding te volgen, wordt niet enkel het leerresultaat van beiden verhoogt. Duoleren zorgt er ook voor dat het leerproces versterkt wordt en is dus ook interessant voor de organisatie. De vier V’s leggen de praktische toepassing uit:
- Verbinden: duoleerders met dezelfde leerdoelen kunnen elkaar een veilige leeromgeving bieden (concurrentie is dus een slecht uitgangspunt om te leren!)
- Voorbereiden: vraag duoleerders om doelen met elkaar te delen en elkaar te ondersteunen
- Vorming: samen leren zorgt ervoor dat je complementair kunt werken en dus ook sneller kunt leren omdat je zaken samen kan bespreken om tot betere inzichten te komen in je organisatie
- Verankeren: enkel als de info uit een opleiding ook wordt toegepast, blijft deze -ook na de opleiding- bruikbaar. Samen kan overlopen worden of de leerdoelen daadwerkelijk geïmplementeerd werden
Oog voor groei en talenten
Medewerkers binden aan een organisatie om op die manier een groot verloop tegen te gaan is wat retentiemanagement doet. Dit houdt in dat er sprake is van een relatie tussen die medewerkers en de organisatie. Is deze relatie slecht, dan zullen mensen zich niet gebonden voelen aan hun werk. Is deze goed, dan zullen werknemers geneigd zijn om te blijven.
Uiteraard is het onvermijdelijk dat mensen soms van werk veranderen en hiervoor naar een andere werkgever op zoek gaan. Toch is het zaak voor iedere werkgever om de mensen die hij wil behouden, te binden aan de organisatie. En dat kan alleen als je ook oog hebt voor de groei en de talenten van die mensen.
Bronnen: carrieretijger.nl / talentontwikkelaar.be / retentie-management.com