Genoeg afwisseling hangt niet alleen af van je functie of wat je opdrachtgever van jou verwacht. Soms ben je zelf degene die ervoor zorgt dat je je werk als eentonig ervaart. Omdat je ongewild steeds weer in oude en minder productieve patronen vervalt bijvoorbeeld.
Wanneer je probeert om een nieuwe routine aan te leren en hervalt, kan het soms een paar uur, een dag of zelfs een week duren voor je door hebt dat je terug bij start bent aanbeland. Geef je vervolgens maar meteen op of probeer je het nog eens met hernieuwde vastbeslotenheid? Het antwoord speelt een grote rol in je vermogen om met verandering om te gaan en dat betreft alle facetten van je leven. Ook dat van tijdsbesteding.
Nieuwe gewoonten hebben een twee-stappen-vooruit-, één-stap-achteruit patroon. Dus komt het er niet enkel op aan het juiste systeem te hanteren, maar ook om een nieuwe gewoonte te laten inslijten tot het een automatische reflex wordt. Alvast een paar tips om het vol te houden wanneer een onvermijdelijke terugval je de moed in de schoenen doet zinken:
Stel vast wat tot de terugval leidde
Wanneer blijkt dat je hervallen bent in een oud patroon, is het verleidelijk anderen of omstandigheden daarvan de schuld te geven. Op die manier hoef je namelijk niet opnieuw te proberen. Je bent immers het slachtoffer van de situatie. Voor blijvende verandering is het zaak om deze situatie echter te bekijken als een opportuniteit om te leren wat je kunt ondernemen om een andere uitkomst te krijgen. Neem dus even een stap terug en onderzoek wat er precies gebeurd is voordat het mis ging. Waren er ongebruikelijke omstandigheden of is de nieuwe gewoonte niet realistisch?
Bepaal mogelijke oplossingen
Wanneer je weet wat tot een terugval heeft geleid, kun je proactief beslissen welke nieuwe gewoonte je wil aankweken. Als je bijvoorbeeld een last-minute opdracht krijgt, denk dan eerst even na of je die korte deadline wel ziet zitten.
Herken afdwalingen snel door dagelijkse controle
Bijhouden wat je elke dag doet, kan helpen om vlug door te hebben dat je van het beoogde pad aan het raken bent. Zo kun je bijvoorbeeld een checklist voor jezelf maken die je op het einde van de dag even overloopt. Op die manier merk je meteen welke afdwalingen je maakt en gaan er niet eerst maanden voorbij voor je iets doorhebt. Je nieuwe gewoonte dagelijks checken maakt dat je deze minder snel laat varen.
Onthou dat hervallen onvermijdelijk is
Als je bang bent voor iedere uitschuiver in je gedrag is de kans groot dat je paranoïde wordt om niet in je oude gewoonten te hervallen. Geef jezelf de toestemming om het leven van moment tot moment te nemen. Je dagelijks check-up zal er voor zorgen dat je uitschuivers binnen de perken blijven. Erken dat je misschien de weg nog wel eens kwijtraakt in de toekomst, maar hou je focus op het hier en nu en wat je daar op dit moment aan kunt doen. Wanneer je de angst voor falen opgeeft, stijgt de kans op succes aanzienlijk.
Van uitstel komt geen afstel
Wanneer je heimelijk bang bent voor verandering en nieuwe gewoonten, is uitstelgedrag steeds nabij. Iedereen kent dat gevreesde item op zijn of haar to-do list dat moeilijk of complex is en waarvoor je maar niet gemotiveerd genoeg raakt om het eens daadwerkelijk te doen. Dag na dag kun je op die manier taken voor je uit schuiven naar morgen. Om morgen nog eens precies hetzelfde te doen. Want wanneer ‘morgen’ eenmaal ‘vandaag’ is geworden, verandert ons perspectief. De kunst om zaken toch voor elkaar te krijgen, bestaat er dus in onze psyche om de tuin te leiden met de juiste mix van zelfdiscipline en externe motivators:
Bekijk deadlines als een deur naar mogelijkheden
Deadlines worden verondersteld altijd lastig en stresserend te zijn. Maar vanuit een ander perspectief is een deadline evenzeer een groot voordeel aan ieder project. Zonder die deadline zouden jij of je team iedere focus kunnen verliezen want niets is zo erg als een karweitje dat maar blijft aanslepen. Gewoon omdat het kan.
Deadlines helpen ons om gefocust, pragmatisch en daadkrachtig te zijn. Te veel tijd hebben kan een probleem zijn omdat mensen zich maar blijven afvragen of het misschien toch anders moet en iedereen vervolgens maar wat aanmoddert. Bij een concrete deadline gaat al je energie naar het resultaat dat aan duidelijkheid niets te wensen overlaat.
Creëer verantwoordelijkheid (en angst!)
Of je nu je intenties publiekelijk verklaart aan je team of collega’s, ze aan een vriend of familielid vertelt die niet zal aarzelen om je er later mee te confronteren of de betaling voor een opdracht accepteert, niemand wil anderen teleurstellen. Zorg dus zelf voor wat druk op de ketel.
Breek een project in kleine, concrete stukken
De manier waarop een taak gepresenteerd wordt, heeft een significante impact op je motivatie. Zo zullen mensen sneller een concrete job uitvoeren dan een abstracte. Ook als een project zo omvangrijk wordt dat je het overzicht dreigt te verliezen, heeft een averechts effect op je motivatie. Wanneer je het opdeelt in kleinere, overzichtelijke stukken, wordt het een stuk makkelijker om tot actie over te gaan.
Werk elke dag een beetje aan je opdracht
Wanneer een opdracht groot en onoverzichtelijk lijkt, is het soms makkelijker nog even uit te stellen om eraan beginnen. En voor je het weet, moet je er net voor de deadline nog iets uit persen voor het te laat is. In plaats daarvan is het beter om meteen aan een opdracht te beginnen, al is het maar voor een uurtje. Wanneer je dat uurtje elke dag herhaalt, gaat het langzaam maar zeker ook vooruit. De reden dat deze manier van werken betere resultaten geeft, is dat je wanneer je brein eenmaal aan een probleem werkt, het niet meer stopt om naar antwoorden te zoeken. Ook als jij ondertussen met iets anders bezig bent. Dus als je er op tijd aan begint, hebben je hersens de tijd om de kwestie -onbewust- op te lossen. Op een dag ligt die oplossing dus ineens kant en klaar voor je neus.
Bron: 99u.com