Iedereen heeft de vrijheid om zelf te bepalen welk gedrag of welke handeling als grensoverschrijdend wordt ervaren. Wat voor de een aanvaardbaar is, is dat voor een ander misschien niet. Omdat grensoverschrijdend gedrag geen vaststaand gegeven is, helpt het Vlaggensysteem om situaties in te schatten en gepast te reageren.
Van waar komt het Vlaggensysteem
Het Vlaggensysteem is ontwikkeld om professionals te helpen grensoverschrijdend gedrag beter te herkennen en maakt daarvoor gebruik van zes criteria en vier mogelijke ‘vlaggen’ die aan ieder criterium worden toegekend. Die criteria zijn: toestemming, vrijwilligheid, gelijkwaardigheid, ontwikkelings- en functioneringsniveau, context en impact. Op basis van iemands gedrag krijgen deze criteria een groene vlag (acceptabel), een gele vlag (licht grensoverschrijdend), een rode vlag (ernstig grensoverschrijdend) of een zwarte vlag (zeer ernstig grensoverschrijdend).
In de loop van de jaren zijn er diverse uitbreidingen ontwikkeld, voor verschillende settings en doelgroepen: sport, jeugdwerk, jongeren met een beperking, …
In 2021 is het Vlaggensysteem voor volwassenen gelanceerd, dat zich richt op verschillende soorten situaties:
- Situaties tussen cliënten
- Situaties tussen een professional en cliënt, waarbij beiden initiatief kunnen nemen tot seksueel gedrag
- Situaties tussen professionals onderling
Het Sensoa Vlaggensysteem voor volwassenen biedt dus handvatten om (seksueel) grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer te bespreken.
Wat is de meerwaarde?
Het Vlaggensysteem heeft drie centrale doelstellingen en helpt jou om:
- Te komen tot een genuanceerde inschatting van seksueel gedrag
Het gebruik van de criteria geeft je een meer objectief antwoord op de vraag: "Welk seksueel gedrag is (niet) oké en waarom?". De kleur van de vlag geeft de ernst van de grensoverschrijding weer: van licht over de grens (geel) tot zeer ernstig er over (zwart). - Communicatie te faciliteren
Het Vlaggensysteem verhoogt de bespreekbaarheid rond seksualiteit door een gemeenschappelijke taal aan te reiken. Het gaat hierbij niet enkel over het meer bespreekbaar maken van grensoverschrijdend gedrag, maar het helpt ook om met minder schroom over de positieve aspecten van seksualiteit te praten. En het verhogen van die bespreekbaarheid werkt dan weer preventief: het creëert een cultuur waarin er vooraf principes kunnen uitgeklaard worden, afspraken gemaakt kunnen worden en nagedacht kan worden over oplossingen alvorens incidenten zich voordoen. - Een adequate respons te voorzien op seksueel (grensoverschrijdend) gedrag
Het Vlaggensysteem geeft ook tips om te reageren na een incident. De reactiewijzer biedt een gesprekskader om na het incident te reageren naar alle betrokkenen. De implementatie van het Vlaggensysteem heeft ook implicaties op het beleid van een organisatie , en helpt om een meer objectief reactiebeleid uit te werken .
Mag er dan helemaal niets meer?
Natuurlijk wel! Het Vlaggensysteem heeft als uitgangspunt dat seksueel gedrag een belangrijk deel uitmaakt van ieders leven. Zolang seksueel gedrag de integriteit van mensen respecteert, en dus geen schade berokkent aan de betrokkenen, moet er ruimte zijn voor seksualiteit. Dit uitgangspunt komt ook sterk terug in de 'groene vlaggen' die naar voren worden geschoven in het Vlaggensysteem: situaties rond seksualiteit waarmee een organisatie kan geconfronteerd worden, maar die perfect passen binnen de seksuele ontwikkeling en seksuele rechten van iedereen.