Ongeveer de helft van de werknemers in de audiovisuele sector voelt ‘nood aan herstel’. Dat blijkt uit een rondvraag van mediarte bij professionals die werken in onze sector. Je moeilijk kunnen ontspannen, je uitgeput voelen en concentratieverlies: het zijn allemaal signalen die je zeggen dat het even wat minder mag.
Hoe voorkom je met strakke deadlines en lange werkdagen dat je in het rood gaat? En vooral: hoe zorg je dat stress niet overslaat in een burn-out?
Burn-out, wat is dat eigenlijk?
Kort samengevat: fysieke en emotionele uitputting, veroorzaakt door langdurige stress. Een burn-out linken we altijd aan de werksituatie. Het gevolg: je energie en motivatie op het werk dalen. En dat heeft niets te maken met je goesting om te werken! De meeste mensen die een burn-out krijgen, zijn net mensen die anders heel gemotiveerd zijn.
Gloeiende alarmbellen
Een burn-out ontstaat gelukkig niet plots. Worden signalen op tijd (h)erkend? Dan kun jij, of de mensen rondom je, preventief ingrijpen.
In de alarmfase ervaar je plotselinge stress. Maar die gevoelens trekken ook snel weer weg. In de weerstandfase wordt je stress chronisch. De spanning blijft. In de uitputtingsfase raak je – je raadt het al – uitgeput. Je immuunsysteem verzwakt. In deze fase komt preventie te laat. Probeer dus de signalen uit eerdere fases te herkennen, en praat erover met mensen die je vertrouwt.
Triggers voor een burn-out
De oorzaak van een burn-out ligt zeker niet alleen bij jezelf (interne stressoren). Ook je werkomgeving (externe stressoren) heeft invloed op je welzijn:
Interne stressoren
- Je hebt een hoge intrinsieke motivatie.
- Je voelt je verantwoordelijk.
- Je work-life balance is niet in evenwicht.
Je grenzen aangeven? Dat kun je leren.
Externe stressoren
- Hoge werkdruk.
- Grote verantwoordelijkheid in je job.
- Werkonzekerheid in de sector.
Hoe geef je krachtig je grenzen aan?
Een concreet verhaal. De regisseur vraagt na een lange productiedag of je morgen vroeger wilt starten. Hoe reageer je? 5 manieren om je grenzen aan te geven.
- Je start vroeger, maar ’t is wel een uitzondering
Heb je tijd en zin om er vroeger te zijn? Doe maar! Vraag aan de regisseur waarom jouw aanwezigheid nodig is en welke taken je moet uitvoeren. Voorkom dat het een gewoonte wordt. Vraag daarom of het voor andere dagen ook nodig zal zijn. Is dat het geval? Stel dan voor om de planning aan te passen. Zo vermijd je ‘last minutes’. - Je vraagt of ze de planning van de draaidagen aanpassen
Was het echt nodig omdat er niemand anders kon komen? Vraag dan om de planning te herstructureren of de draaidagen om te wisselen. Zo voorkom je het probleem in de toekomst. - Je legt de regisseur uit dat het niet nuttig is om vroeger te komen
Stel je constructief op. Vraag de regisseur waarom die het noodzakelijk vindt dat jij vroeger komt. Stel voor om de planning aan te passen of leg uit waarom de set zonder jou kan op dat uur. Om het werkbaar voor iedereen te houden. - Je geeft mee dat er minstens 11 uur tussen beide shifts moet zitten
Er bestaat een arbeidsregime met enkele regels waar je je aan moet houden op een set. Vraag aan de planner om dit regime te bekijken voor die de planning maakt. Omdat het belangrijk is voor jouw work-life balance en welzijn. En omdat het niet volgens de wetgeving is. Is er een structureel probleem? Neem dan zeker contact op met mediarte. Wij zoeken mee naar een oplossing. - Je stelt voor dat iemand in jouw plaats komt
Ken je iemand die in jouw plaats kan komen? Stel het voor aan de regisseur. Geef enkele namen door en leg uit waarom jij niet noodzakelijk op de set moet zijn. Dat er dus ook andere medewerkers beschikbaar zijn.