In onze sector zijn onregelmatige werkuren, drukke productiedagen en urenlang geconcentreerd blijven geen uitzonderingen. Dat is best ok, als het niet jarenlang ten koste gaat van je fysieke en mentale welzijn. Dat je de nodige tijd neemt om te zorgen voor je lijf en geest is belangrijk en het vraagt geen zware inspanningen om er meteen de positieve effecten van te ondervinden.
Fysiek
Sta recht tijdens korte meetings
Hou meetings kort en goed, en maak ze efficiënter door recht te blijven staan wanneer dat mogelijk is. Rechtstaan creëert een gevoel van hoogdringendheid en het houdt eenvoudigere vergaderingen beknopter en de agenda op schema.
Een aanvullend positief effect is dat je zelf meer gefocust en geëngageerd blijft.
Beweeg tijdens de werkdag, niet per se intens, wel vaak
Als je een zittende job hebt en je je vaak uitgeput, gestresseerd, of onrustig voelt op kantoor, dan kan het dat je verlichting vindt op een misschien onverwachte manier, door net wat meer te bewegen.
Research toont aan dat medewerkers die vaker bewegen, productiever en opgewekter zijn. Ook blijken ze meer energie te hebben dan de minder actieve medewerkers.
Zelfs als je niet meteen het sportieve type bent, en de fitnesszaal voor of na kantooruren of tijdens de lunchbreak geen optie is, zijn er heel wat oefeningen die je aan je bureau of tijdens je koffiebreaks kunt doen.
En ben je te schuchter om je collega’s te entertainen met een paar lunges of andere rek- en strekoefeningen, dan zijn er andere manieren om toch voldoende beweging te krijgen: naar en van het werk wandelen, of met geregelde intervals even opstaan en een korte wandeling maken doorheen het kantoor kan wonderen doen voor je humeur en je fysieke welzijn.
Sla de lunch niet over
Als de deadlines je in de nek ademen en je tegen een berg werk aankijkt, is het verleidelijk om door te ploeteren. Maar je geest en lichaam hebben de nodige breaks nodig. Door je middagmaal over te slaan vermindert je productiviteit. Je wordt er kribbig en moe door en je aandacht verzwakt. Blokkeer de breaks voor maaltijden in je agenda en zorg ervoor dat je je lunch bij hebt, of laat iets leveren op je werkplek. Let erop dat je gezond en evenwichtig eet.
Hydrateer je brein
Wetenschappers stelden vast dat zelfs de mildste vorm van dehydratatie leidt tot vermindering van de cognitieve werking. Uitdroging heeft ook een weerslag op je humeur en je inspanningsvermogen. Vergeet dus niet je waterreserves aan te vullen, tussen de tassen koffie in. Houd een klein glas met water op je bureau, en sta dan ook geregeld recht om het te gaan bijvullen (die wandeling!), of gebruik een waterfles om je inname elke dag weer goed af te meten.
Leg je zorgen neer
Als je problemen hebt om de slaap te vatten omdat je de zorgen van de dag niet van je af kan zetten, als je in gedachten steeds weer je indrukwekkende takenlijst voor de komende dagen blijft overlopen,
dan kunnen een notitieboekje en potlood naast je bed een handige oplossing betekenen.
Schrijf wat je bezighoudt kort neer even voor het slapen gaan en leg die notities dan, mindful, neer.
Doe hetzelfde als je wakker wordt in het midden van de nacht. Het is een doeltreffende manier om rustiger te worden. Daarnaast is het heel slim om dat extra uur slaap te krijgen!
Emotioneel
Je emoties zijn de innerlijke barometer voor je algemene welzijn. Je emoties beïnvloeden je prestaties, hoe groter je reserve aan positieve emoties, hoe weerbaarder je bent.
Verhoog je emotionele welzijn met een paar makkelijk aan te leren gewoontes:
- toon je waardering, mensen die hun dankbaarheid regelmatig tonen rapporteren een groter fysiek, emotioneel en sociaal welzijn. Maak er een gewoonte van om je collega's nu en dan te danken voor hun hulp en ondersteuning. Zend een berichtje of gebruik social media om iemand in het spotlicht zetten en een virtueel bloemetje naar te sturen. Dit is een kleine moeite maar kan een heel leuke ervaring zijn voor die persoon. Stimuleer ook de andere medewerkers hetzelfde voor elkaar te doen.
- lach vaak
- breng tijd buiten door (of kijk naar foto’s van de natuur).
- geef om je gevoelens én die van je collega’s.
- wees nieuwsgierig.
- luister - niet om meteen jouw antwoord te kunnen geven, maar om echt te horen wat de ander zegt.
- vier je overwinningen.
Mentaal
- zet een tijdslimiet op elke taak.
- overweeg het opzij laten liggen van alle elektronica tijdens meetings (tenzij je de persoon bent die een presentatie moet geven of je nota’s wilt nemen).
- geef je brein even wat rust door bijvoorbeeld smartphones te bannen tijdens de breaks.
- help je collega’s bij het managen van hun tijd.
- stap nu en dan even weg van je werkplek en van je scherm.
Spiritueel
Zet het op de agenda
Iets noteren op je kalender heeft een psychologisch impact. Niet alleen de belangrijke to do’s krijgen een plaats maar ook de kleinere zaken, zoals lunchtijd, het tijdslot dat je reserveert om naar de gym te gaan of om een vriend(in) te bezoeken. Stel reminders in op je smartphone. Het herinnerd worden aan hetgeen je plande, geeft je een verantwoordelijkheidsprikkel en je bent meer geneigd om die handelingen dan wel degelijk te stellen.
Probeer het maar eens!
Zorg voor me-time
Niet elke week, maar elke dag. Indien je elke avond een paar minuten de tijd neemt om te overlopen waar je je die dag goed bij voelde en waar je dankbaar voor kan zijn, plaats je jezelf in een positieve mindframe voor de nacht en slaap je beter.
Focus niet steeds weer op wat fout liep, maar verplicht jezelf vooral de goede momenten naar boven te halen. Dit is, op korte en op langere termijn, de fijnste me-time die je jezelf cadeau kan doen!