Wist je dat slecht slapen een echte carrière-killer is?
Killing you softly
In de audiovisuele sector krijg je te maken met krappe deadlines, lange opname- en productiedagen, en soms ook avond- en nachtwerk. Maar dat langdurig tot laat in de nacht doorwerken is slecht voor je productiviteit én voor je gezondheid. Veel nadeliger dan je wellicht vermoedt. "I can sleep when I am dead" is misschien een stoere uitspraak als je nog maar eens je nachtrust opoffert, maar besef dat je daar inderdaad sneller zal toe komen indien je niet de nodige uren slaap respecteert.
Onderzoek toont aan dat, zelfs op korte termijn, de voordelen van het laat doorwerken helemaal niet opwegen tegen de nadelen van het daaraan verbonden slecht slapen. Niet alleen lijdt je humeur eronder, slaapgebrek heeft evenzeer een negatief effect op je concentratievermogen en je voert daardoor ingewikkelde taken moeilijker uit.
De negatieve effecten van slecht slapen zijn zelfs zo groot, dat dronken mensen beter presteren dan mensen die lijden aan een groot slaapgebrek!
Té lange draaidagen, het gevaar van vermoeidheid is reëel!
Waarom is slaap zo belangrijk voor je gezondheid?
Je kan het simpelweg als volgt samenvatten: je hersenen verwijderen tijdens je slaap giftige en onnodige proteïnen. Je hersenen kunnen deze foute stoffen enkel en alleen afvoeren tijdens je slaap, en als je dus slecht slaapt wordt de schoonmaak in je grijze massa gehinderd.
De afvalstoffen die achterblijven zorgen ervoor dat je minder goed kunt nadenken, dat concentreren dus moeilijker wordt. Je bent dan ook minder creatief, gevoeliger voor stress, en prikkelbaarder. En nee, dat slecht humeur zal je niet eenvoudig kunnen wegspoelen met een extra kop sterke koffie.
Hoeveel uren slaap heb je dan nodig?
Dit verschilt van persoon tot persoon, maar de meeste mensen voelen zich voldoende uitgerust wanneer ze 7 à 8 uur hebben geslapen. Slechts weinigen onder ons hebben voldoende aan minder dan 7 uren nachtrust, en het zijn enkelingen die meer dan 9 uren nodig hebben om de volgende dag fris wakker te worden.
Het verwaarlozen van dit persoonlijke quota vormt een steeds groter probleem. Vooral de carrièretijgers onder ons geven het slechte voorbeeld, want uit onderzoek is gebleken dat de meeste professioneel gedreven mensen minder dan 6 uren slapen. Dit terwijl contradictorisch precies dat slaapgebrek miljoenen euro aan verloren productiviteit blijkt te kosten.
Tips & tricks voor een betere nachtelijke reboot
Gebruik liever geen slaapmiddelen
Slaappillen zijn verdovende middelen. Zoals hierboven verduidelijkt werd hebben je hersenen een taak terwijl je slaapt. Een natuurlijke slaap ondersteunt het 'reinigingsproces' het best. Al dit soort substanties verstoren het natuurlijke slaappatroon, en alles wat dat natuurlijke proces beïnvloedt heeft ook een nadelig effect op de kwaliteit van de slaap.
Je kan verslaafd raken aan slaapmiddelen, en afkicken is niet altijd even makkelijk als je vooraf had gehoopt. Er is gelukkig hulp voorhanden bij dat proces. Indien je online wat informatie omtrent zoekt, surf naar: "Ik wil stoppen met slaapmiddelen".
Probeer een uur voor het slapengaan te ontspannen
Een korte wandeling, een warm bad, ontspanningsoefeningen, meditatie, een fijn boek. Vermijd teveel inspanning, lichamelijk en geestelijk.
Ontspanningsoefeningen zijn in drie groepen verdeeld:
• Ademhalingsoefening
• Ontspanningsoefening
• Spierontspanningsoefening
Meer informatie hierover vind je op gezondheid.be
Vermijd blauw licht voor je naar bed gaat
Bijna alle elektronica met een beeldscherm straalt blauw licht uit. Dit is hetzelfde blauwe licht dat je ook van de zon krijgt. Je lichaam reageert op dat blauw licht en je wordt er wakkerder en energieker door. Je maakt door het blauwe licht minder van het slaaphormoon melatonine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je beter inslaapt maar ook dat je biologische klok weet dat het tijd is om wakker te worden. Je kan de productie en werking hiervan dus beter niet verstoren door laat naar het scherm van je tv, laptop of smartphone te staren.
Zorg ook voor een donkere slaapkamer met een prettig klimaat: een rustige ruimte, beter iets te koel dan te warm, goede ventilatie en niet te droge lucht.
Probeer een vast slaapritueel te ontwikkelen
Probeer in een vast slaapritme te komen. Hou je zoveel mogelijk aan vaste slaaptijden. Blijf alvast niet onnodig lang op en reken op een kwartier inslaaptijd. Lukt het slapen na een kwartier niet? Ga dan wat lezen of luister naar rustige muziek, liefst in een andere kamer.
Sta de volgende dag toch weer op hetzelfde tijdstip op. In het begin ben je misschien moe, maar uiteindelijk kom je in een beter slaapritme.
Drink geen koffie of caffeïnerijke dranken in de namiddag
Je lichaam moet erg veel moeite doen om cafeïne af te breken, gemiddeld duurt het 12 uren voordat de cafeïne uit een enkele kop koffie door je lichaam verwerkt is.
Drink dus in de middag geen koffie of energy drinks meer, tegen de tijd dat je naar bed gaat wil je deze stoffen uit je systeem hebben.
Een korte power-nap tijdens de dag
Je lichaam produceert erg veel melatonine tussen 12 uur en 15 uur. Daardoor voelen veel mensen zich slaperig na de lunch. Meer en meer bedrijven geven medewerkers de kans om kort te rusten na de middag. Je werkt daarna rustiger en met betere focus verder en door die verhoogde productiviteit zit je beter in je vel, en ga je 's avonds ook met een geruster gemoed naar bed.
In ons dossier Werkdruk staan nog meer hints om je alertheid overdag te bevorderen. Een korte meditatie kan bijvoorbeeld ook bijdragen aan een verhoogde creativiteit.
Hulp zoeken?
Indien het gebrek aan slaap een echt probleem is geworden kan je advies en hulp inwinnen van professionelen. Ga naar gezondleven.be om daarover meer te weten te komen.
Dossier werkdruk
De negatieve gevolgen van een aangehouden werkdruk zijn talrijk. Neem een kijkje in het mediarte dossier en vind meer tips om goed voor je algemeen welzijn te zorgen.