Primeur op de vlaamse tv: trans jongen emile vertolkt trans jongen lewis in ketnetreeks '4ever'
Trans rolmodellen: ze zijn in Vlaanderen nog altijd op één hand te tellen. Wel Jong Niet Hetero pakte vorig jaar nog uit met een mooie campagne die het belang van representatie van LGBT+ personen in de media letterlijk in de kijker zette. Maar er hangt verandering in de lucht: sinds deze week is trans jongen Emile Jacobs te zien in de serie '4eVeR' op de jongerenzender Ketnet.
De serie vertelt het verhaal van vier tieners en hun omgeving. Jacobs is zelf trans en speelt trans jongen Lewis. Bij Lewis’ eerste verschijning op beeld vertelt hij ook onmiddellijk dat hij transgender is, en van school veranderde omdat hij op zijn vorige school gepest werd.
Jacobs vertelde tijdens het Radio 1-programma 'Bij Debecker' dat zijn eigen coming-out gelukkig beter verliep: “Ik kijk op naar Bo Van Spilbeeck: ze heeft mij een mentale boost gegeven om uit de kast te komen in de klas. Zonder haar stond ik niet waar ik nu sta. En ik heb geen negatieve reacties gehad, ik heb hier geen spijt van. Ik ben blij hoe het gegaan is.”
Representatie noodzakelijk
Voor de Vlaamse televisie is het de allereerste keer dat een trans rol ook effectief door een trans persoon vertolkt wordt. En dat is belangrijk. In de eerste plaats omdat wereldwijd trans rollen nog vaak door cis personen worden opgenomen.
Dat is jammer, want het geeft veel trans personen indirect de boodschap dat zij zelf hun eigen verhaal niet kunnen of mogen brengen. Daarnaast worden trans personen in de kunstwereld vaak als een rariteit gezien en gediscrimineerd door hun cis collega’s en moet er nog volop gewerkt worden aan gelijke kansen voor trans acteurs, regisseurs, producers, ...
De blijvende onderdrukking van trans personen in onze samenleving maakt het des te belangrijker om hen altijd een stem te geven als er over hen gepraat wordt. Ten laatste zorgen cis regisseurs, acteurs en producers (vaak onbedoeld) voor misrepresentatie en de bekrachtiging van stereotypes omdat zij zelf niet voldoende geïnformeerd zijn over het onderwerp.