(On)beperkte beeldvorming

Lange tijd vormden mensen met een beperking een haast onzichtbare minderheid in de media. Niettemin heeft een aanzienlijk deel van de bevolking te maken met een fysieke of mentale handicap en hoewel er de laatste jaren een lichte kentering plaatsvindt, worden mensen met een beperking nog te vaak stereotiep geportretteerd.

Omdat dit anders en beter kan, voorziet de Australian Broadcasting Corporation een gids voor programmamakers met richtlijnen die gebruikt kunnen worden bij het in beeld brengen van personen met een beperking. De gids omvat drie vragen:

  • Wordt er een betuttelend beeld geschetst van de persoon met een beperking?
  • Wordt de persoon met een beperking als slachtoffer afgebeeld?
  • Wordt de persoon met een beperking gedemoniseerd?

Ook de Canadian Association of Broadcasters engageert zich in hun ‘Equitable Portrayal Code’ om de beeldvorming van mensen met een beperking te adresseren. Media and Disability stelt voor om:

  • mensen met een beperking te overwegen voor rollen in scenario’s die doorgaans zouden worden ingevuld door mensen zonder beperkingen.
  • mensen met een beperking te portretteren als complete individuen met goede en minder goede kantjes. Iemand met een handicap neerzetten als gemeen of onaardig klinkt misschien als een uitdaging, maar welke persoon zonder handicap gedraagt zich altijd leuk en aardig?
Breaking Bad
Foto: Breaking Bad

De beeldvorming van mensen met een beperking kent de laatste tijd een verbetering. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het karakter van Doctor Gregory House in House, M.D. met de tweede suggestie van Media and Disability in gedachten. Ook al kent de acteur die deze rol invult zelf geen beperking. Walter Junior uit Breaking Bad belichaamt eveneens een complex karakter en wordt gespeeld door een acteur die zelf een beperking heeft. Evenwel vormt deze beperking in de reeks slechts een deel van zijn personage en wordt hij er niet door gedefinieerd.

Dichter bij huis ijvert ook de VRT voor inclusie met behulp van fiches met richtlijnen voor, onder andere, het in beeld brengen van mensen met een beperking en de toegankelijkheid van studiodecors en evenementen. Verder schreef GRIP vzw een uitstekende handleiding met do’s & don’ts.

Bron: mediasmarts.ca

Handleiding

Handleiding van GRIP lezen? 

Bron: mediasmarts.ca


Ook interessant voor jou