Vlot meedraaien in de sector? Dan ken je maar best de spelregels. Die vind je terug in de collectieve arbeidsovereenkomsten die worden opgesteld door het paritair comité van je sector. Nog nooit van gehoord? Dit artikel legt je uit hoe het werkt.
Wat is een paritair comité?
Je minimumloon, werkuren en premies? Die worden bepaald door het paritair comité (PC) van je werkgever. Dat is een overkoepelend overlegorgaan voor bedrijven uit dezelfde sector. Met als doel: onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden in de sector. Maar ook conflicten tussen werknemers en werkgevers oplossen.
De verschillende paritaire comité's
Als werknemer val je automatisch onder het paritair comité van je werkgever. Welk comité dat precies is, hangt af van je sector.
- Is je werkgever actief in de audiovisuele of digitale sector?
Dan val je onder paritair comité 227 (PC 227). Dat is het PC voor private radio- en televisiezenders en -programmamakers, technische dienstverleners en andere digitale ondernemingen. - Is je werkgever actief in de filmsector?
Dan val je onder paritair comité 303.01 (PC 303.01). Dat is het PC voor de productie van langspeelfilms.
Benieuwd wat dat betekent voor je concrete arbeidsvoorwaarden? Lees alles over beide PC’s in de dossiers op onze website.
Wat is een collectieve arbeidsovereenkomst?
Bereikt het paritair comité een akkoord over de arbeidsvoorwaarden? Dan legt ze die vast in een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO). Dat is een schriftelijk akkoord tussen werknemers en werkgevers uit dezelfde sector over hun rechten en plichten.
Wat staat er in een CAO?
Onder andere deze voorwaarden komen in je CAO aan bod:
- loonbarema’s
- indexatie
- werkdagen en overuren
- werken op zon- en feestdagen
- nachtarbeid
- terugbetaling van vervoer
- recht op vorming
- ecocheques
- eindejaarspremie
- jaarlijkse premie
- anciënniteitsverlof
- oneigenlijke tewerkstelling
- deconnectie
Vragen over collectieve arbeidsovereenkomsten?
Stuur ons een mailtje als je de info die je zoekt niet kunt vinden.