Dimitri Jonckers begon in 2007 te werken bij Headline als SNG operator. Headline is een audiovisueel bedrijf gelegen in Brussel, het hart van Europa. Het biedt technische en journalistieke faciliteiten aan zowel nationale als internationale media. Sinds 2019 maakt Headline deel van de DMA media groep en levert het ook diensten aan tal van grote bedrijven en multinationals.
Je startte in 2007 te werken als SNG Operator op een moment dat er nog maar weinig connectiemogelijkheden waren. Hoe heb je dit beroep zien evolueren?
Dimitri: “Voor elke ‘live’ op TV, kwam er in mijn begindagen een satellietwagen te pas. In die tijd was ik bijna alle dagen op de baan voor het nieuws of sport events. Headline was toen één van de eerste bedrijven in Europa die een HD SNG had, wat maakte dat de jobs verspreid waren over heel Europa.
In de loop der jaren zijn er tal van verschillende transmissiemogelijkheden bij gekomen. Voor korte verbindingen tussen bijvoorbeeld de Europese instellingen en het Headline bureau gebruiken we op dit moment glasvezel. De bandbreedte is zo groot dat je gemakkelijk tientallen HD of zelfs 4K video signalen uncompressed kan versturen. Voor verbindingen over lange afstanden, bijvoorbeeld tussen Headline en TV stations zoals BBC, Euronews, EBU, … wordt er gebruik gemaakt van speciaal gereserveerde IP verbindingen die uiterst stabiel zijn in tegenstelling tot het gewone internet. Toch wordt ook het internet de laatste tijd meer en meer gebruikt om live video verbindingen tot stand te brengen. Door verschillende 4G connecties te bundelen kan je vrijwel op elke plaats live gaan.
Er zijn tegenwoordig tal van transmissie mogelijkheden, denk maar aan SNG, KA-sat, dark fiber, bonded 4G, SRT, … Elke technologie heeft zijn voor- en nadeel en ook een verschillend prijskaartje. Regelmatig wordt het belang van een stabiele connectie op een event onderschat. Er is een groot verschil tussen een private (SNG, Fiber) en publieke (internet-4G) connectie. Die laatste is niet gegarandeerd en kan uitvallen bij overbelasting van het netwerk.”
De vraag naar satellietverbindingen wordt steeds minder. In de plaats krijgen we meer IP point-to-point verbindingen en streaming. Ik denk dat we hier dan ook volop moeten inzetten.
Wat zie je zelf als de belangrijkste vaardigheden in je job en op welke manier blijf je steeds mee met de nieuwste technologiëen?
Dimitri: “Ik heb een opleiding Elektronica-ICT-Telecommunicatie achter de rug. Deze kennis komt zeker van pas om de verschillende transmissie systemen te configureren. Bij een satellietwagen draait alles om RF elektronica terwijl de nieuwste streaming videoverbindingen weer meer kennis van IP vereisen. Bijleren is een must. Dit kan via documentatie, online cursussen of webinars verspreid via de fabrikant. Op regelmatige basis organiseren fabrikanten en leveranciers een masterclass om zo hun nieuwe producten te ontdekken. Verder probeer ik elk jaar een aantal dagen door te brengen op IBC. Tegenwoordig vind je ook al heel veel informatie online. Amazon AWS Cloud media services is hier een mooi voorbeeld van. Via hun online portaal is alles mooi gedocumenteerd.”
Je vertelt met veel passie over de nieuwste technologiëen en over contacten met de meest uiteenlopende klanten, maar wat vind je niet het meest boeiende aan je job?
Dimitri: “Je komt op tal van plaatsen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan memorabele nieuwsgebeurtenissen, de troonswissel van Koning Filip, de Brexit, de brand Notre-Dame kathedraal, de aanslagen in Parijs en Brussel, alle belangrijke politieke gebeurtenissen dan denk ik aan de EU summit, Nato, G7, WEF, ..., grote sportevenementen de uefa champions league of Formule 1. Daarnaast gaat de technologische evolutie zo snel waardoor je constant moet bijleren. Dat maakt de job boeiend.”
Als je naar de toekomst kijkt, op welke vaardigheden zal je moeten inzetten?
Dimitri: “De vraag naar satellietverbindingen wordt steeds minder. In de plaats krijgen we meer IP point-to-point verbindingen en streaming. Ik denk dat we hier dan ook volop moeten inzetten. Er bestaan dan wel kant en klare streaming producten die voor iedereen makkelijk in gebruik zijn, toch zijn deze voor grote klanten soms ontoereikend. Om zelf streaming producten te ontwikkelen is kennis van encoders, transcoders, verschillende streaming protocollen, Cloud architectuur, html5 player en analytics noodzakelijk.”
Doe zelf de Competentiescan!
En krijg inzicht in welke competenties er nodig zijn voor het uitvoeren van bepaalde functies en hoe goed je deze competenties beheerst.