Ook zin in een IT-job? - In gesprek met Benchaphon Van den Eynden

Van het wereldwijde web een betere plek maken. Het credo van web agency Wieni liegt er niet om. “We willen de klant uitdagen en ervoor zorgen dat ze krijgen wat ze echt willen,” zegt ook back-end developer Benchaphon Van den Eynden. “Wat wij doen is digitale producten zo toegankelijk en gebruiksvriendelijk mogelijk maken.”

Hopelijk kan ik met mijn verhaal iemand inspireren die ook moeilijkheden heeft met het vinden van een droomjob.

Benchaphon Van den Eynden

Benchaphon Van den Eynden: “Toen ik een jaar of zeven was, wilde ik airhostess worden nadat ik, samen met mijn ouders, mijn eerste vlucht had genomen. Maar door het lezen van Jommeke raakte ik later totaal onder de indruk van de professor. Door deze obsessie ben ik wetenschappen gaan volgen in het middelbaar om vervolgens geneeskunde te gaan studeren. Dat laatste lag me jammer genoeg niet. Op dat moment had ik ook een vriendje dat de hele tijd zat te programmeren voor school en was ik daar stiekem jaloers op. Het triggerde mij. Op een bepaald moment vertelde ik mijn moeder dat ik ging stoppen met mijn studies en zou beginnen met programmeren.”

Wat houdt back-end developer zijn in? 

Benchaphon: “Ik zorg ervoor dat mensen data kunnen ingeven die dan terecht komen op websites. Front-end is wat je uiteindelijk ziet online. Ik vind programmeren enorm leuk en kan wel zeggen dat ik mijn passie gevonden heb. Programmeren lijkt een beetje op het zo goed mogelijk oplossen van een puzzel. Je moet die puzzel op een manier oplossen waardoor je er later voor andere doelen ook nog gebruik van kan maken. Als kind puzzelde ik al erg graag, dus ik heb wel echt chance (lacht).”

© Jordi Coppers
© Jordi Coppers

Welke karaktereigenschappen heeft een goede back-end developer nog meer nodig?

Benchaphon: “Om te beginnen denk ik niet dat enkel heel erg slimme mensen goede programmeurs kunnen worden. Wat belangrijker is, is openstaan om nieuwe dingen te leren. Je moet vooral heel geboeid zijn en er een passie voor hebben. Openstaan om nieuwe dingen te leren, jezelf willen ontwikkelen. Leergierigheid en nauwkeurigheid zijn enorm belangrijk.”

Zijn er dingen die je zelf beter zou willen kunnen in je job? 

Benchaphon: “Liefst zou ik een beetje sneller willen zijn. Mijn team zegt altijd dat dat niet nodig is zolang het werk goed gedaan wordt, maar toch… (lacht). Ook werk ik nog steeds aan clean code schrijven zodat een andere developer ze in de toekomst kan gebruiken. Duidelijker te werk gaan dus. Maar over het algemeen is dit de perfecte job voor mij. Al zijn er natuurlijk ook wel eens mindere momenten. Zoals wanneer ik een perfecte code heb gemaakt en iemand doet een aanpassing waardoor het niet meer zo perfect werkt. Voor de rest heb ik echt een zalig team.”

Heb je ooit het gevoel gehad dat je in je job benadeeld werd omwille van je geslacht of achtergrond?  

Benchaphon: “Dankzij mijn mama heb ik dat gevoel nooit gehad. Die stond en staat altijd als een blok achter mij. Ze heeft me ook altijd ingeprent dat er niets was wat ik niet kon bereiken. Ik heb echt geluk op dat vlak want door haar vergat ik alle hindernissen. Ze is een sterke vrouw, mijn persoonlijk rolmodel. Ik bewonder haar doorzettingsvermogen enorm.

Niettemin zijn er af en toe momenten die ik ervaar als minder aangenaam. Zo heb ik een hekel aan het fenomeen ‘mansplaining’. In mijn studententijd maakte ik wel mee dat een mannelijke medestudent mij iets wilde uitleggen wat ik eigenlijk al wist. Meestal negeerde ik die opmerkingen gewoon.”

© Jordi Coppers
© Jordi Coppers

Wat vind je van quota? 

Benchaphon: “Het enige wat ik daarover kan zeggen is dat ik het jammer vind dat we in 2022 nog met quota’s moeten werken. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn allemaal, zoals zoveel dingen, mais bon.”

Waarom zei je toe op dit interview?

Benchaphon: “Ik vond het leuk dat jullie iemand in de spotlights willen zetten die niet altijd wordt gerepresenteerd. Het is dus voor een goed doel. Mijn weg naar programmeren is niet erg vlot gegaan. Ik heb lang gezocht wat ik wilde en zelfs bij momenten gedacht dat er geen enkele job bestond die bij me paste. Dat ik wilde stoppen met studeren. Uiteindelijk heb ik die job wel gevonden en ben ik oprecht gelukkig met wat ik doe. Hopelijk kan ik met mijn verhaal iemand inspireren die ook moeilijkheden heeft met het vinden van een droomjob.”

Wat brengt de toekomst?

Benchaphon: “Ik zal nog lang programmeren want er is nog zoveel te ontdekken in deze branche. Tegelijk weet ik nu al zeker dat ik het niet de rest van mijn leven ga doen. Ik wil blijven leren, blijven geprikkeld worden. Wie weet, open ik ooit een café of word ik kok. We zien wel wat de toekomst brengt. Ik heb er in ieder geval zin in.”

© Jordi Coppers
© Jordi Coppers

met de steun van

Vlaanderen
Subsidie

Ook interessant voor jou