Benoît studeerde aan het IHECS, de Brusselse hogeschool voor journalistiek & communicatie, met als optie reclame. Hij wachtte echter niet op zijn diploma om te starten met video. Ondertussen is hij al meer dan vijf jaar videomaker, is hij in aanraking gekomen met alle facetten van het productieproces en wil hij zich nu exclusief richten op het regisseren.
Wat heeft je getriggered om te starten met video?
Ik ben altijd gepassioneerd geweest door het creatieve. Op de middelbare school jatte ik mijn vaders camera om kleine films te maken. Het was iets wat natuurlijk aanvoelde, zonder enige verplichting. Dankzij de cursus media aan de hogeschool, kon ik hier wat meer tijd aan besteden. Ik ontmoette andere mensen die in dit domein bezig waren. Dat gaf me de mogelijkheid om me te verdiepen in alles wat met video te maken heeft.
Hoe is je carrière begonnen?
In het derde jaar van mijn bachelor maakte ik mijn eerste videoclip voor een groep vrienden uit Luik, “Kennedy's Bridge”. Ik was gepassioneerd door muziek en ik wilde muziekvideo's maken omdat het de beste combinatie is van de twee. Ik was tevreden met de prestatie, want met enkele goede ideeën en een miniem budget kwamen we tot een interessant resultaat. De clip werkte voor die tijd echt goed. Het begon te lopen en dat was dan ook een extra motivatie om nog meer te doen. Ik heb in die tijd zowat alle projecten aanvaard, om ervaring op te doen. Aan het einde van m'n studies kon ik al een kleine portfolio tonen. Het was daardoor een pak makkelijker om werk te vinden dan vanaf nul te moeten beginnen.
Wat heb je gedaan om je eerste samenwerkingen op de rails te krijgen en je netwerk te vergroten?
Ik heb nooit het gevoel gehad te moeten “starten”. Ik denk geluk te hebben gehad met een aantal projecten die goed liepen. Ik begon muziekvideo's voor rappers te maken, bijvoorbeeld “Bruxelles arrive” van Roméo Elvis & Caballero, op het moment dat de Belgsiche rapscène losbarstte. Het gaf me zichtbaarheid en werkte als een visitekaartje. Vervolgens kwamen nieuwe projecten grotendeels vanzelf.
Mijn netwerk heeft zich gevormd in relatie tot de projecten waar ik in werkte. Door muziekvideo's te maken ontmoet je artiesten.
Ik heb altijd deel willen uitmaken van de Belgische creatieve scène, eerst door middel van muziekvideo's en daarna ook met Ulysses (muziekband van Benoît, red). Het is een netwerk dat vrij organisch tot stand is gekomen.
Je werkt in een coworking space, heeft dit je geholpen?
Werken in een coworking-ruimte is de beste beslissing die ik nam sinds het IHECS. Wat belangrijk is, los van de fysieke locatie, is het vinden van mensen met wie je goed overweg kan en die op dezelfde golflengte zitten. Er waren een aantal coworking-ruimtes waarin ik me niet goed voelde. Op de locatie waar ik momenteel werk, is iedereen bezig met creatie. De andere plaatsen waren meer gericht op start-ups. Je moet omringd zijn door mensen die je inspireren en met wie je een beetje kan samenwerken.
Wat zijn de voor- en nadelen van het zelfstandig statuut?
Ik werkte eerst via een betalende derde partij en nu als zelfstandige, al ongeveer twee jaar. Als student is het wel voordeling, wat belastingen betreft, om te werken met een tussenpartij. Die ontfermt zich over de administratieve taken. De som die je ontvangt op je rekening is wat je effectief kan beteden.
Het grote nadeel als zelfstandige is het beheer van je administratie. Creatieve mensen zijn er vaak niet zo goed in. Je moet georganiseerd zijn. Tegelijkertijd geeft het je een andere vrijheid bij de klanten. De contacten zijn directer. Ook voor alles wat te maken heeft met kosten en investeringen, is het interessanter.
Tips voor beginners
- Blijf open voor alle voorstellen die je ontvangt.
- Wees proactief en stel zelf projecten voor aan mensen.
Op mijn traject zijn het de projecten die ik zelf heb voorgesteld die me het meest hebben geholpen. Wanneer je weinig of geen ervaring hebt, kan je niet wachten tot mensen naar je toe komen. Je moet durven proberen, erop vertrouwen. Het belangrijkste is dat je realisaties kan laten zien om nieuwe projecten te kunnen opstarten. En indien je nog wat onwennig bent of weinig ervaring hebt, start je best met kleinere projecten die minder risico inhouden. - Doe veel projecten om te ontdekken wat je het liefst doet en waar je je het best bij voelt.
- Wees niet bang om contact op te nemen met mensen die hetzelfde doen als jij. Blijf niet in je bubbel, maar probeer deel uit te maken van een ecosysteem waar je advies kan vragen.
- Blijf georganiseerd en gedisciplineerd in je administratie.